onsdag 16 juni 2010

Tyskarna kommer...



Nu har campingsäsongen dragit i gång på allvar, många tyskar och holländare har hittat ut till våra trakter , här en tysk-finne på väg till sítt gamla hemland i en VW-buss med tillhörande husvagn, han i bilen, hon i vagnen , skilda sovrum för husfridens skull...

VARNING för köttätande växt ?!


Denna något överdrivna kvällstidningsrubrik syftar på en av reservatets två insekts"ätande" växter.


TÄTÖRTEN (Pinguicula Vulgaris)är en liten rolig växt som i år har kommit i många exemplar på några ställen i området. Tätörten eller mjölkört har ett speciellt sätt att fånga insekter på sina klibbiga blad med runt 25000 slemavsöndrande körtlar per kvadratcentimeter. När insekten fastnat löses den upp av ett enzym på det klibbiga bladet.


Bladen kan också användas för att göra långmjölk, man silar färsk komjölk genom bladen och så får mjölken stå svalt något dygn så har man en härlig långmjölk.


En annat användningsområde för växten var förr att färga håret "för att åstadkomma det fordom i Norden så beprisade gula håret"

Just nu blommar tätörten med en vacket liten blå blomma på en ca 1 dm hög stängel.

Ramslöken blommar som bäst....




Nu blommar det som mest i RAMSLÖKSFÄLTEN. På några områden har vi enorma mängder med ramslök och just nu blommar det som mest. När blomman vissnar faller hela växten ihop och den är oanvändbar. Det är bäst att plocka bladen när de är späda (i mitten av maj)


Du gör en fantastisk Ramslökssoppa av bladen, på samma sätt som man gör nässelsoppa, Receptet får du här: Förväll ett knippe Ramslöksblad i 2 dl vatten ca 3 minuter mixa det hela och häll på 6 dl vatten och 1½buljongtärning (grönsaksbuljong). Koka försiktigt i 5 minuter, tillsätt 2 del grädde och 3 msk majsenamjöl utblandat i vatten, koka försiktigt tills det blivit en lite krämig konsistens på soppan ( eventuellt behövs mer majsenamjöl) . Smaklig måltid!


Vet du att:


-Ramslök heter Allium Ursinum på latin (Björnlök), -ett ramslöksblad väger 1 gram , -ett knippe är ung 50 blad. -Ramslökens blomma smakar som en blandning av nöt och lök ??!!. -Ramslöken trivs bäst i mullrik jord i fuktiga lundar. - följer med ekens utbredningsområde ungefär upp till Uppland, våra ramslöksfält borde vara ett av det nordligaste områdena i landet.

lördag 5 juni 2010

Kvällstur med Friluftsfrämjandet i Norrtälje,


Den 2 juni guidades ett tiotal naturintresserade Främjare genom reservatet, Vi såg alla pärlorna och några nya, Rosettjungfrulin vid rikkärret, massor med Ängsull och flera nya Tätörter, som verkar vara riktigt på gång i år, snart blommar den.
Efter en härlig tur fikade vi i Röda Cafeet.
Maskros i motljus

Blomsterprakten är brutal just nu....

Nu är det på max!
Riddersholms Naturreservat visar sig från sin bästa sida. Tack vare den snörika vintern och den relativt svala våren har blommning en formligen exploderat. Vår första orcidee S;t Persnycklar har i år blommat ungefär som normalt i antal, storleken dock lite större än tidigare år upp till 40 cm för dom största exemplaren.

Ramslöken blommar som bäst just nu och en annan rams: Storramsen kommer i massor denna sommar. större och i fler antal än ett vanligt år.
Majvivan blommer som bäst just nu och Tätörten, vår lilla insekts"ätande" växt finns också i mycket större antal än normalt.
Skogsnävan blommar och Blodnävan är på G,
vår bästa tid är nu...

fredag 4 juni 2010

Krig i Kapellskär...



Vecka 21 var inte Reservatet sig riktigt likt... I luften rusade ett antal gröna jättefåglar (JAS gripar) vilka man inte sett eller hört på minst 10 år ute hos oss. Små gröna kamoflerade gubbar och gummor med stora bössor patrullerade reservatet . Ute vid Skäret (Kapellskärsskäret) låg minst två stora grönfläckiga båter väl ingjutna i strandlinjen.


Häftigaste monstret stod snyggt parkerad på Kapellskärs Strand, en blandning av båt ,buss, pickup och flygplan., Har aldig sett något liknade i den storleken, försvarets jättesvävare , tack AMF 1 i Berga för ni skyddat oss från ryssen i en hel vecka...