måndag 27 juni 2011

Mitt smultronställe...

Gissa var???
Och tiden går visst rätt fort när man har kul!
Ett halvår kvar till julafton!!!

Mer orkideer.....

Nattviolen doftar  på kvällen till glädje för alla campinggäster då den växer direkt utanför campingområdet vid gärdesgården, inne på campingen finns det också mängder av skogsnycklar. Det kan man kalla naturnära campingupplevelse.
Ängsnyckeln trivs i den fuktiga näringsrika ängen mot Norrundet, blommningen är snart över och en tunn pinne med fröställningar påminner om var den blommade.


Nattviol  eller grönvit nattviol - vem vet? svara gärna!

Midsommarblomster---Blodnäva

Släktingarna Skogsnäva (Midsommarblomster ) och Blodnäva målar våra ängar vackert blått och lila. Blodnävan finns nu i enorma mängder på ängen mellan campingen och vandrarhemmet, njut för snart kommer kossorna och betar och då försvinner en del av prakten (men dom gör ju ett fantastiskt jobb, kossorna alltså!!)

Skogsnycklar, våra midsommarorcideer..


I slutet av juni blommar den som mest, den fantastiska skogsnyckeln som i år är större och i fler antal än på många år. I Mossbergs Blombibel står det att den kan bli 20 -60 cm hög, vårt största ex just nu är 86 cm (22/6) . Förutsättningarna har verkligen varit optimala i år, vill du se dessa pärlor så kontakta mej 0708800838 

måndag 6 juni 2011

Ut och njut....

Nu är det paddelns tid...

Nu blir den vitt igen...

Var är skärpan på all ull??

Vi hade ju en lång vit vinter, några vita vitsippsveckor i maj och nu vitt på ängarna av ängsull som står som bomullsbollar i vinden..

Ängsull i vinden


Många vivor är det...

I år har vi bestänt oss för att göra en detaljerad inventering av två av våra mer ovanliga blommor: Kungsängsliljan och Majvivan.
Kungsängsliljan växer på en plats i södra delen av reservatet och den upptäcktes för 8 år sedan då det fanns ett drygt 100 tal exemplar inom en väldigtbegraänsad yta på ca 150 m2. Under åren har den sakta ökat i antal och vid årets inventering 19/5 fanns det 275 individer där de vita exermplaren dominerade (ca 75%), Tidigare år har det varit ungefär lika många med övervikt för dom röda något år. Den 30/5 var alla utblommade och då är det svårt att avgöra var dom växt.

Majvivan har vi inventerat (23/5) på tre olika kända växtplatser och i år är det verkligen ett viv-år. Vid spången blå spåret växte ung 275 individer varav dom flesta hade mellan 5 och 10 klockor i varje blomställning. Vid norrsundets norra strand växte ung 975 exemplar, förvånansvärt långt ut på fuktig mark. Vid Storvass sydöstra hörn fanns det runt 2500 exemplar både inne på betad mark och ute i storvassområdet som är en stor rikkärrmark. Totalt räknade vi hem nästa 3800 exemplar. Ett fantastiskt resultat med tanke på att Majvivan anses som ovanlig i vissa blomböcker!!