onsdag 26 juni 2013

Riddersholms Orkideer 3

 
Tvåblad. Blommar i början av juni med ganska anspråkslösa blommor (med orkideemått mätt!!) Bladen är däremot tydliga och därav namnet tvåblad.  Bladen blir stora som en hand och angrips ofta av några bladätare när den blommar, som vanligt i år så har vi sett ovanligt stora exemplar.

Blommande tvåblad, små diskreta blommor!

Riddersholms Orkideer 2

 
Adam och Eva, nästa orkide på tur, kommer i mitten till slutet av maj, Tidigare år har vi inte haft särskilt många AoE i reservatet. men i år upptäckte vi en "ny" lokal med ca 40 exemplar alla röda, är det en Adam eller en Eva ?
Enligt Klas-Rune J en duktig naturfotograf och Riddersholmskännare så är det förstaårsväxten som blir ljus(gulvit) och andra året blir den röd.. Men enligt blombibeln så heter båda samma : Adam och Eva!!


lördag 22 juni 2013

Riddersholms orcideer I

I Ridderholms Naturreservat växer ett antal orcideearter, jag kommer att följa utvecklinge under denna vår och sommar och försöka få med så många som möjligt på bloggen.
ALLA orcideer är FRIDLYSTA och det innebär att man inte får plockas eller gräva upp växterna, en självklarhet tycker de flesta, men det kan inte påpekas tillräckligt många gånger..

Först ut är S:t Pers nyckel, Kommer i mitten av maj, en rödlila storvuxen blomma med  gröna blad vid basen, som många orcideer så gillar S:t Pers nyckeln kalkhaltig mark  och gärna lite torrare mark men näringsrik.
Den kan bli upp till 30 cm hög och har från 10 - 30 blommor i blomställningen.  Läppaen är tredelad med enplatt mittdel och rundade sidoläppar, och färgerna varierar en del från  mörkt rödlila till ljust lila.
I år har det varit väldigt stora exemplar av S:t per, rekordet 42 cm hög med en ca 15 cm " lång " blomställning. Det myckna regnandet förra säsongen och snöiga vintern har bidragit till detta.