måndag 20 april 2009

Den ädla konsten att bygga en gammaldags Gärdesgård!
Ta en ekonom, en flygvärdinna, en datasnubbe, en trädgårdsmästare,en snickare och en entusiatisk gärdsgårdsguru och sammanför dessa en helg i april ute i Roslagens famn så blir det en gärsgårdabyggarkurs.


Vädert var APRIL= sol, snö, blåst . Med hårt arbete ett gott humör och trevliga kursdeltagare så producerades det ung. 25 meter gärsgård framför vandrarhemmet, alla fick prova på att hugga stör, klyva slanor och vrida vidjor allt på gammalt vis och för att få ihop en äkta Roslagsgärdesgård.


En del bygdehistoria, växtkunskap och allmänna rövarhistorier blev det också..
Tack alla trevliga kursdeltagare och hoppas att ni fortsätter att hugga, klyva och vrida...


Gunnar
1 kommentar:

 1. Tack Gunnar för en fantastisk helg!

  Det var en upplevelse att efter lite teorigenomgång ge sig ut i skogen med nyinköpt yxa och hugga material i form av granar. Sedan fick vi demonstration på platsen för den nya gärsgården som vi skulle bygga. Det handlade om att spetsa, kvista och bränna in "Roslagsmahogny" i störar, klyva slaner och få till lämpliga vidjor som sedan skulle ångkokas under brinnande eld i en "kanon". Sen skulle allt på plats enligt konstens alla regler som vi i gruppen nu besitter! Resultatet finns på bilden ovan.

  Att det sedan var isande vind, nära nollgradigt med hagel och snöfall mellan solglimtarna lyckades Gunnar med sitt hela tiden strålande humör få oss att förstå att det tar man ingen hänsyn till..

  Under din ledning Gunnar bildade vi ett fantastiskt team. Alla provade på alla moment men efter hand drog sig liksom var och en till ett passande moment där man stannade till ett tag. Som tur var för mig fanns det en del moment som kunde utföras utan yxa... Det gjorde mig inget att huggkubben ofta var upptagen av snickaren om jag säger så...det fanns hela tiden annat att göra. Resultatet

  Tack också alla deltagare för en härlig anda i arbeslaget och trevlig samvaro! Hoppas vi kan hålla kontakt!

  Ni andra som läser den här bloggen: Gunnar är en fantastisk pedagog och delar mer än gärna med sig av sin kunskap om Roslagen både vad gäller historia och nutid. Till fikat fick vi oss en genomgång av den lilla flora som fanns att tillgå i april. Vet ni t.ex. vad det är för blomma på 100-lappen? Missa inte chansen att gå en kurs hos Gunnar som ocskå har blomstervandringar senare i vår!

  Karin

  SvaraRadera