tisdag 8 april 2014

Mina Riddersholmspärlor: I

I år blir vårtecken i Naturreservatet redovisade i form av mina personliga ,något udda, FAVORITER!
Vi börjar med en av de minsta blommorna:
Nagelörten på latin Europhila Verna . Latinska efternamnet Verna syftar på vår, att den kommer med våren...

Den lilla söta NAGELÖRTEN...
Kallas också för vårälskling ,  vårrågblomma eller rågblomma  för att det är dags att så rågen när den blommar. Den kalls vårpärla i Norge. Den växer på mycket näringsfattig mark = sand. Jag såg de första exemplaren i år  på campingen runt 3 april.
Som de flesta blommor så gillar nagelörten solen och slår ut med sin lilla vita blomma så fort det värmer på . Blir det sedan mulen eller regnig dag är den mycket svår att upptäcka då blomman sluter sig helt och hållet. Blomman är inte mer än några millimeter stor, korsblommig med 8 kronblad parvis ihopsatta. I mitten finns en liten gul prick med ståndare och pistiller, hela växten är  ung 1-2 cm hög. Efter blomningen är den nästan omöjlig att upptäcka då de minimala fröställningarna torkar till och försvinner innan midsommar.
Nagelört vs tändsticka

1 kommentar:

  1. Idag (16 april) såg jag denna vackra blomma mellan plattorna på jobbets innergård i Varberg, som är instängd mellan fyra väggar men är öppen uppåt och där det inte ska finnas någon jord alls och dit "trädgårdsarbetarna" snart kommer och rensar bort ogräset.

    SvaraRadera