Kanske lite före Svalornas ankomst , men nu blommar Svalörten Ranunculus ficaria. Det är en smörblommesläkting därav det latinska förnamnet.
Nyutslagen Svalört med de hjärtformade bladen. |
De hjärtformade bladen kan man äta som sallad eller spenat! |
Den ser ut lite som en gul vitsippa eller gulsippa. Bladen skiljer sig dock åt, Svalörtens blad är hela,hjärtformade lite tjocka och fint taggade i kanten, Kronbladen är 8-12 st och blankt gula, ser nästan ut som dom har vaxats. När dom blommat någon eller några veckor tappar dom en del av den gula färgen och blir delvis vita eller ljust gula. Den förökar sig med groddknoppar som kommer fram i bladvecken efter blomning och lossnar sedan och kan följa med vattendrag eller fastna på ex myror som sprider växten.
Biroten som pyttesmå potatisar eller fikon! |
Svalörten har också flera olika rötter , direkt under bladverket, strax under jordytan bildas en typ av birötter(amrötter) som ser ut som små fikon(därav det latinskla efternamnet) eller päron ( nästan som små potatisar). Dessa rötter sprider också växten vidare. Förr kokade man dessa rötter , torkade och malde till mjöl i nödbröd. Även de färska bladen är ätbrar ( svag nötsmak) och kan användas i sallad eller som spenat.
Roten avändes förr mot hemorroyder (endast utvändigt bruk!?). Användes förr mot bölder på kor. Gnider man färsk rot mot huden ger det stark rodnad och senare vätskefyllda blåsor, rekommenderas INTE!
När den blommat ett tag blir kronbladen delvis blekta eller vita! |
Och nu har ramslöken kommit också.......
SvaraRadera