tisdag 14 april 2015

Mera blommor....i april..


Nu händer det mycket i Riddersholm! Vårens växter tittar upp en efter en och då får jag lägga in en liten extra blomsida här!


Först den minsta av dom alla Nagelörten Europhilia verna Blommans storlek är mindre än plånet på en tändsticka den växer på mycket torr sandig mark och blommar som ett vitt pulver på marken, Någon tyckte att det såg ut som frigolitkulor som låg utspridda Den kan vara svår att upptäcka men när man väl ser en så ser man massor....Latinska andra namnet verna betyder vår och det syftar på att den blommar väldigt tidigt, kallas också vårälskling eller rågblomma( dags att så rågen när den blommar)

Nyuppkommen Vättesvans!

Nästa "blomma" är en av våra "skummaste" växter: Vätterosen Lathraea squamaria. Den är en 1-2 dm hög rosaröd tjock "köttig" pinne med blad/blommor som sitter åt ena sida av pinnen.. Växten saknar helt klorofyll( därav färgen) och den parasiterar på något lövträds rötter. Största delen av växten finns under jord där den "köttiga pinnen" fortsätter ner till trädets rötter, under jord är den helt vit. Namnet Vätteros har den fått av att den lever största delen av sitt liv under jord liksom också Vättarna lär göra.  Man skulle kunna kalla den för vättesvans!!
Vätterosen och blåsippan smasas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar