lördag 11 april 2015

Vecka 15 blomma: Skogsbingeln.

För att få lite struktur här på bloggen så tänkte jag  presentera en blomma per vecka framöver( få se hu länge det håller) Tanken är att blomman ska vara aktuell just nu och naturligtvis att den finns i Riddersholms naturreservat och att jag har tagit några egna bilder på just denna lilla pärla.
Kommer i mars-aptil
Vi börjar med en av mina favoriter; SKOGSBINGELN.  Det är den första växten som Kalle Linne klassificerade i sitt sexualsystem och därav det latinska namnet Mercurialis Perrennis  efter den första planeten i solsystemet och att den är perenn, Bingeln är en av de växter som vi har flest individer av i reservatet, den växer i enorma mängder på näringsrik skuggig mark gärna lite fiuktig. 
Nyuppkommna binglar med knoppar

Den kommer upp med blåsipporna i mars-april och sedan står den grön hela sommaren och hösten tills första frostnatten och då dör den direkt.. Den är ca 20 cm hög och har ett bladverk stort som en handflata . 


En liten oansenlig blomma på en stängel mitt i bilden
Blommningen sker tidigt när den kommer upp ur marken, Blommorna kommer på en stängel och är väldigt små 2-4 mm och oansenliga, man måste nästan ha lupp för att kunna se dem  I augusti skjuter honplantorna skarpt då frökapslarna spricker och det sprids ut fröer inom en liten yta runt växten ( mycket därav det stora antalet). Bingeln är vanlig i södra Sverige , Riddersholm är en av de nordligaste platserna i landet som den växer på ( upp till och med  Uppland) 

En fullvuxen Skogsbingel, står grön till första frosten!


En liten kuriosa runt bingeln är att alla har den med sig nästan alltid utan att man vet om det: Den finns avbildad framför näsan på Linne på 100-lappen  (tills vi får nya sedlar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar