söndag 3 maj 2015

Vecka 18 blomman: Vitsippan

Vitsippa med fantastiska ljusröda ådringar om man tittar nära!

Vitsippa har kommit- nu är det verkligen VÅR! 
Anemone Nemorosa på latin, betyder Lundblomman. På engelska heter den Wood anemon, I vissa delar av landet kallas den också för fagningsblomman, nu är det hög tid att fagna slåtterängen , betyder att man städar bort skräp och kvistar på marken så man  kan slå slåtterängen fram i juli utan att fassna i gamla grenar och annt . I år är det ett riktigt vitsippeår  en våg av sippor har slagit ut en Vitsippstsunami..och man ser den överallt, speciellt ute på Skärholmsudden som vi röjt i vinter är det enorma mängder.
På väg att slå ut!

 Det är en fantastisk blomma som varje kväll fäller in kronbladen och bugar sig mot marken. Nästa soliga dag spärrar hon upp sin blomma mot solen och följer den hela dagen. den kan hålla på så i drygt en månads tid man ser den ända fram mot midsommar, då den blommat färdigt  sätter en liten fröställning och släpper sedan ner fröerna till marken och då kan myrorna transportera fröerna och sprida den. Vitippan har också ett utbrett rotsystem som sprider den vidare. 
Många sippor blir det!

Förr användes den som läkeväxt mot fräkna men det är nog tveksamt om det fungerar för huden blir snabbt rodnade och blåsor bildas om man lägger den på huden. Vitsippan är giftig och mman ska INTE prova att äta den  kan slå ut njurarna , dödlig dos är ca 30 vitsippor...alltså smaka INTE!
Vitsippshavet vid havet ( Skärholmen)1 kommentar:

  1. Jag blir så lessen när du skriver Skärholmen, snälla, bidra inte till att gamla namn förvanskas, det var ju SÄL, dvs Skäl- (eller Själ-) som gav namnet. Jmf Rävsnäs, inte var det RÄV som gav det namnet, det var ju REVET utanför hamnen, alltså Refsnäs el Rev-.

    SvaraRadera