fredag 15 maj 2015

Vecka 20 blomman: . GULDVIVAN..

 När jag var liten sa jag alltid GULDVIVA om Gullvivan, den lyser som guld i backarna. Just nu har Gullvivan formligen exploderat speciellt uppe vid Kvarnbacken nära vandrarhemmet, ut och njut lukta men plocka helst inte, den är vackrast där den står!
 Kvarnbacken har tidigare varit känd för att vara en av Sveriges största lokaler av Gullviva (som DN skrev i mitten av 90-talet) Tyvärr har det minskat en hel del under åren men i år är vi tillbaka på någon form av normal mängd med blommor


Som jag tidigare skrivit så är det alltid spännade med utlänska namn på blommorna och Gullvivan är inget undantag: På engelska heter den Cowslip, dags att släppa ut kssorna! På franska heter den CoCo som Göken låter! På tyska Schlusselblumen  nyckeln till våren!! Latinska namnet Primula veris betyder ju Vårviva, på danska  heter den kodrivet!
Bladen användes tidigare i matlagningen som stuvade eller i sallad och inbakade i pannkakor. av blommorna gjordes ett vin Oxläggevin  en angenäm, läskande och sund dryck ( Retzius 1806)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar